Zomerhitte: zo kom je ook ‘s nachts de hitte door

Vijf tips om de warmte ‘s nachts te lijf te gaan

De zomer is officieel gestart en de voorspellingen zijn direct goed: een week vol zomerse temperaturen. Slaapspecialist Swiss Sense begrijpt dat je met deze warme dagen een goede nachtrust hard nodig hebt. Daarom delen we de vijf beste zomerse slaaptips om de warme nachten goed door te komen.

1. Lauw werkt verkoelend
De verleiding is groot om tijdens een hete dag bezweet onder een (ijs)koude douche te springen. Doe het niet! Probeer juist met lauw water te douchen, in plaats van de kraan helemaal op de koudste stand te draaien. Je lichaam schrikt namelijk van het ijskoude water waardoor de bloedvaten vernauwen en je de warmte moeilijker kwijtraakt. Door lauw te douchen gaan je bloedvaten open staan en verlies je gemakkelijker lichaamswarmte. De kans dat je ’s nachts wakker wordt van de warmte zou hierdoor kleiner worden, zo blijkt uit onderzoek.

2. Slaap niet naakt
Hoe warmer het wordt, hoe minder kleding we dragen. Overdag is deze regel prima te hanteren, maar dat geldt niet helemaal voor de nacht. Experts adviseren om tijdens deze warme nachten niet naakt te slapen. Een katoenen t-shirt of hemd ademen en nemen transpiratievocht beter op zodat je je minder plakkerig voelt.

3. Koel, koel, koel
Neem een met koud water gevulde kruik of waterfles uit de diepvries mee naar de slaapkamer. Leg de kruik of fles in bed of zet de fles voor de ventilator en het koelt gegarandeerd wat af. Daarnaast bestaan er verkoelende hoofdkussens met bijvoorbeeld watergel. Ook die houden je hoofd en nek koel tijdens de nacht.

4. Omarm zweet en kies ademende materialen
Zweet laat je afkoelen. Het is bedoeld om het lichaam met de weersomstandigheden te laten omgaan. Zorg echter wel voor de juiste materialen in de slaapkamer, zodat de hitte van je lijf goed weg kan. Kies voor ademende en ventilerende materialen zoals een zomerdekbed met bamboe en een katoenen dekbedovertrek of laken. Katoen ademt, neemt gemakkelijk (transpiratie)vocht op en voelt koel aan. Vermijd synthetische stoffen deze week zoveel mogelijk. En voor als je het echt altijd warm hebt: er zijn matrassen die een verkoelend effect hebben.

5. Niet te dicht op elkaar
Slaap je samen in een bed? Probeer dan wat verder van elkaar af te gaan liggen. Lichamen geven namelijk warmte af, waardoor het deze week nog warmer aanvoelt.

Bonus: geniet, het is zomer
Vergeet vooral niet te genieten van dit warme weer. Stress zorgt ook voor hitte in je lijf dus geniet en probeer te ontspannen. Eat, sleep, enjoy, repeat!

Contact

PR & Communications Swiss Sense
Renée Rijken
E-mail: press@swisssense.com

Back to Newsroom