Een ontspannen 2022? Met deze goede voornemens voor een betere nachtrust komt het goed

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Meer sporten, gezonder leven en bewuster eten zijn ongetwijfeld de meest voorkomende. Beter slapen duikt minder vaak in de lijstjes op, terwijl onze nachtrust wél een enorme impact heeft op ons dagelijks leven. Uit onderzoek* van slaapspecialist Swiss Sense blijkt dat 66% van de Nederlandse vrouwen onrustig slaapt en dat meer dan de helft (58%) van alle Nederlandse mannen en vrouwen regelmatig voor de wekker wakker wordt. Maak van een goede nachtrust een voornemen voor 2022 én hou deze vol met onderstaande slaaptips. 

Besteed aandacht aan slaap  
Slapen, je doet het een derde van je leven. Een goede nachtrust heeft een groot effect op je gezondheid en zorgt ervoor dat je de beste versie van jezelf kan zijn. Een derde van Nederland (38%) geeft aan zich minder gelukkig te voelen en ervaart meer stress (41%) na een slechte nachtrust. Als je goed en voldoende slaapt, heb je bijvoorbeeld minder vaak last van een burn-out, stress en loop je minder risico op hartproblemen. Tijd om actie te ondernemen!  

Eerste goede voornemen: neem je telefoon niet mee in bed  
We kruipen vaak in bed om dan nog een tijdje aan onze smartphone te besteden: door de sociale netwerken scrollen, nog snel e-mails checken of een kort online spelletje spelen. Bijna de helft (44%) wil het smartphonegebruik in bed minderen. Goed idee! Niet alleen wordt die tijd van je welverdiende slaap afgetrokken, het blauwe licht van het scherm maakt het voor jou en je ogen ook moeilijker om de slaap te vatten. 

Daarbij is het ook beter om ’s ochtends niet direct de smartphone te pakken om apps als Facebook of Instagram te openen, iets wat vooral vrouwen nu wel doen (50%). Meteen opstaan is een betere keuze, dat zorgt voor een frissere start van de dag. 

Tweede goede voornemen: gun jezelf bewuste momenten van ontspanning  
Bewuste momenten van rust en ontspanning zijn erg belangrijk. Het is wetenschappelijk aangetoond dat korte ontspanningspauzes verdeeld over de dag de stress-spiegel laten zakken. Deze vermindering van het stresshormoon cortisol helpt je om ‘s nachts beter in slaap te vallen én door te slapen. Deze rustige momenten, waarin je de dag verwerkt en alles wat gebeurd is vergeet, helpen je om je lichaam en geest uit te schakelen. Een goed boek kan daarbij helpen om rust te vinden, maar ook muziek doet wonderen. Deze Sleep-Sounds Playlist helpt bij het in slaap vallen.

Derde goede voornemen: creëer je ‘oase van rust’  
De slaapkamer is de plek waar je na een lange en vermoeiende dag ontspant en ‘s ochtends uitgerust weer wakker wordt. Vermijd daarom dingen in de slaapkamer die je aan je vele to do’s doen herinneren, zoals de volle wasmand of je werklaptop. Idealiter past een slaapkamer perfect bij je behoeften en voorkeuren. Zo kan het een goed voornemen voor 2022 zijn om de slaapkamer een make-over te geven, zodat deze eindelijk een oase van rust wordt. Geurkaarsen en geurstokjes zorgen helemaal voor de juiste stemming. 

Vierde goede voornemen: drink alcoholvrij (vlak) voor je naar bed gaat 
Minder alcohol drinken is een voornemen dat veel mensen maken bij de jaarwisseling in het kader van ‘dry January’. Voor een goede nachtrust hoef je alcohol niet volledig af te zweren, maar probeer de alcoholconsumptie in de laatste uren voor het slapengaan wel te beperken. In het algemeen lijkt alcohol het in slaap vallen weliswaar makkelijker te maken, maar het heeft een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van je slaap. Alcohol verstoort namelijk de slaapcyclus, omdat het door het lichaam moet worden verteerd. 

Vijfde goede voornemen: hou vast aan je routines 
Routines zijn belangrijk. Dat geldt niet alleen in het dagelijkse leven, maar ook voor het slapen. Elke dag op hetzelfde moment gaan slapen en opstaan – ook in het weekend – is bijvoorbeeld een prima routine. Een handige tip is om je wekker niet alleen ’s ochtends, maar ook ’s avonds te zetten om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk op tijd gaat slapen. Zo ontstaat er een natuurlijk slaapritme waardoor je lichaam zich aanleert om op volledig natuurlijke wijze in slaap te vallen en weer wakker te worden. 

Meer handige slaaptips vind je op de blog van Swiss Sense. 

*Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht in opdracht van Swiss Sense in januari 2021 onder 1.000 Nederlanders. 

Contact

Manager Marketingcommunications, Brand & Corporate PR
Martine Ansems

PR & Communications Advisors
Renée Rijken en Pauline Wooninck

E-mail: press@swisssense.com

Back to Newsroom